duminică, 10 noiembrie 2013

I Suicid



Intr-o zi m-am hotarat sa ma sinucid.

Am inchiriat o masina si m-am dus in varful unei coline. Valea era deja cufundata in intuneric. Nu ma gandeam la nimic – eram absolut nesimtitor in momentele acelea, aproape ca si cum nu as fi fost constient, si nu eu eram cel care conducea masina spre prapastie ; care apasa nervos pe pedala de acceleratie si isi inclesta, pulsand de andrenalina, vie precum energia pura in venele lui, mainile pe volan. Nu eram eu. As fi putut jura ca nu eram eu. Nu as fi recunoscut niciodata chipul acela, sentimentul acela, dorinta aceea de moarte, nesabuinta aceea de slabiciune in noaptea intunecata. Eu eram in alta parte. Si eram gol. Pustiu. Niciun sentiment. Nicio parere. Niciun protest, neclintit in fata mortii, dar nici o dorinta de viata, de impotrivire impotriva ei. Nicio teama, niciun regret, nicio asteptare. Doar gol. Si un chef nebun de sfarsire, de contopire cu intunericul acela, cu vidul si curentul de aer care chema de departe, ispititor si cu toata forta inspre groapa de frunze.
Am apasat, am dat drumul acceleratiei, am impins masina si am azvarlit-o in necunoscut, cu speranta, cu disperare, cu o frenezie de om nebun, fara judecata ori constiinta proprie. Si apoi... nimic. Gol. Stop. Masina intepenise. Eu intepenisem. Mainile – pe volan, trupul – inca neclintit in scaun, ancorat spre inainte, pedala – inca inclestata sub apasarea mea ; si totusi marginea culmii nu fusese depasita. Se desfasura, respirand linistita, la fel de nemiscata, de nepasatoare, in fata ochilor mei, in intuneric : masina pierduse contactul, pornita in acest fel, prea brusc, iar eu ma pomenisem in mijlocul drumului, intepenit, in cea mai jalnica pana a vietii mele toata adunata la un loc.
Bineinteles ca, dupa cateva momente, am iesit din masina, apucand portiera cu graba si fugind cat mai departe de ea cat am vazut cu ochii. Uitasem, vezi tu, gandurile de sinucidere de mai devreme – uitasem insasi persoana care conducea in noaptea aia nenorocita si plina de jale, de dor de moarte, spre sfarsire, si o condamnam mut, renegand-o – renegand-o ca fiind a mea.

Imediat dupa aceea a trebuit sa ma pun jos si sa respir pentru ore intregi. Simtisem ca, in acele cateva momente in care pusesem stop, lumea toata se oprise si ele devenisera infinite inauntrul meu, pe veci condamnandu-ma la toata durerea aceea resimtita intr-o secunda de colaps. A trebuit – mi-a luat zile, saptamani sa imi revin, caci aveam impresia ca ramasesem fara de aer – vezi tu, simteam ca pierdusem ani intregi din viata.  Trageam aer in piept, simtind ca am o obligatie de a asculta intreaga lume in momentul acela – de a o respira, de a o gusta si iubi inauntrul meu mai mult decat orice – caci imi permisese sa ma intorc la ea, imi permisese sa traiesc inca cu ea si sa nu mor singur. Inauntrul meu.

A trebuit sa respir ani pentru un moment in care sufletul meu a vrut sa moara si, pentru o secunda, a disparut literalmente din mine. A trebuit sa respir ani intregi, sa ma conving ca este inca acolo, ca l-am strigat suficient, ca l-am chemat suficient inapoi la mine si ca s-a intors - ca se intoarce - in fiecare zi la mine din locul in care, fara voie, l-am trimis si sufera in ascuns.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu